Ero sivun ”Heraldiikka” versioiden välillä

PartioWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 35: Rivi 35:
* [[Lippu]]
* [[Lippu]]
* [[Liputuspäivä]]
* [[Liputuspäivä]]
* [[Risti]]


==Heraldiikkaan liittyviä kuvia PartioWikissä==
==Heraldiikkaan liittyviä kuvia PartioWikissä==

Versio 5. syyskuuta 2007 kello 13.08

Heraldiikka tarkoittaa vaakunatiedettä ja -taidetta.

Heraldiikan tavoitteena on, että vaakuna on selkeä ja yksinkertainen. Heraldiikan säännöt vaihtelevat hieman maittain. Heraldinen termistö on erittäin runsasta.

Heraldiikan historia alkaa keskiajalta, jolloin ritarit käyttivät vaakunoita tunnuksinaan. Ritareille oli tärkeää, että erotti taistelun tiimellyksessä omat joukot vihollisista mahdollisimman helposti. Vaakunalla pyrittiin myös peloittelemaan vihollisia, minkä vuoksi vaakunaeläimet ja -oliot tänä päivänäkin irvistelevät kynnet esillä.

Heraldiikan sääntöjä voi käyttää hyväkseen minkä tahansa tunnuksen suunnittelussa, jotta tunnuksesta tulee selkeä ja yksinkertainen.

Värisäännöt

Metalli ei ole metallin vieressä eikä väri värin vieressä.

Metalleja ovat kulta (keltainen) ja hopea (valkoinen). Värejä musta, vihreä, punainen ja sininen. Harvemmin käytety väri on purppura. Lisäksi väreiksi lasketaan turkikset eli kärpän- ja oravannahat.

Värejä pyritään käyttämään mahdollisimman vähän selkeyden vuoksi.

Vaakuna

Vaakunaan voi kuulua kilven lisäksi kypärä, kypäränkoristeita, kilvenkannattajat ja vaalilause.

Suomessa on olemassa aatelisvaakunoita, joista pitää kirjaa Ritarihuone, sekä Suomen Heraldisen seuran rekisteröimiä porvarisvaakunoita. Kuka tahansa voi suunnitella itselleen oman vaakunan ja rekisteröidä sen seuran rekisteriin.

Kilpi

Vaakunan kilven ulkomuoto on vaihdellut vuosisatojen tyylisuuntien mukana. Kilpeä katsotaan sen kantajan näkökulmasta, minkä vuoksi oikea on vasen ja päinvastoin. Kilven yläosa on laki ja alaosa tyvi.

Kilpi voidaan jakaa eri tavoin osiin ja siihen voidaan sijoitella erilaisia tunnuskuvioita ja hahmoja. Yksinkertaisuus on hyve tässäkin.

Vaakunaselitys

Vaakunaselitys kuvaa sanallisesti (heraldiikan termeillä) vaakunan värit, tunnukset ja muun sommittelun. Vaakunan kuvan voi piirtää kuka tahansa selityksen perusteella. Selityksen tulee siis olla selkeä ja vain yhdellä tavalla ymmärrettävissä.

Vaakunasta lipuksi

Vaakuna voidaan muuntaa lipuksi, joten samat säännöt pätevät pääpiirteittäin myös lipuissa. Vaakunaa ei siirretä sellaisenaan lippuun, vaan vaakunan tunnuskuviot sijoitellaan lippuun tasapainoisesti eli kilpi jätetään pois.

Suomen Partiolaisten tunnustoimikunta opastaa lippukuntien lippujen suunnitelijoita sekä kerää lippukuntalippujen arkistoa.

Heraldiikkaan liittyviä sivuja PartioWikissä

Heraldiikkaan liittyviä kuvia PartioWikissä

Linkkejä

Lähteet

  • Suomen Heraldinen seura, Heraldiikan opas 1997, ISBN 951-98088-0-9