Ohjelmauudistus 2010/Johtajan kansio/Seikkailijat/Taitomerkit/Köysi

PartioWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

KÖYSI

Tavoitteena on, että vartiolainen osaa tehdä solmuja ja käyttää lippukunnan köysiä.

Perustaidot

1. Harjoittele uusi tapa vyyhtiä köysi

2. Opettele kaksi uutta tapaa päättää köysi.

Tositoimet

3. Opettele tekemään viisi uutta solmua ja selvitä niiden käyttötarkoitukset.

4. Tee köysityö (amppeli, pannunalunen, avaimenperä, lepuuttaja, huiviholkki).

5. Tee köysitikkaat käyttäen esimerkiksi tykkimiehensolmua tai leirin/vartion ilmoitustauluun köysikiinnitys ja koristelu.

6. Valmista pelastusköysi ja harjoittele sen heittämistä.

Suoritusvihjeitä

1. Perusohjelmaan kuuluu yksi tapa vyyhtiä köysi. Tämän lisäksi opetellaan toinen.

2. Tavallisin tapa päättää köysi on rihmaaminen. Yksinkertainen rihmaus kuuluu perusohjelmaan. Tarkoituksena on opetella vielä kaksi erilaista tapaa päättelemiseen. Köyden päähän voi myös tehdä kruunun eli taljasolmun. Tekokuituiset köydet voi päättää polttamalla tai sulattamalla.

3. Erilaisia solmuja löytyy kirjoista. Solmukirjoja on leegio, löydät varmasti ainakin yhden kirjastostasi ja kirjakaupasta useita.

  • Partiolaisen käsikirja
  • Olli Aulio: Suuri retkeilykirja
  • Yrjö Karilas: Antero Vipunen
  • Martta E. Ropponen:Solmukirja
  • G. Budworth: Solmut ja köysityöt

Perusohjelmaan kuuluvat jalussolmu, lippusolmu, paalusolmu, siansorkka ja merimiessolmu. Valitkaa opeteltavaksi muita solmuja.

4. Kirjastosta löytyy kirjoja, joissa on ohjeita köysitöitä ja solmutöitä varten.

5. Köysitikkaiden ohje löytyy taitokirjasta. Köysitikkaiden askelmat tulee asettaa tasaisesti toisistaan noin 30–40cm välein.

6. Pelastusköyden tulee olla halkaisijaltaan 1,5–2cm paksua köyttä ja pituudeltaan noin 5m. Pelastusköyttä heitettäessä astutaan toisella jalalla köyden pään päälle. Köysi kerätään vyyhdille toiseen käteen niin, että se pääsee luistamaan siitä hyvin heitettäessä. Parempaan heittokäteen kerätään köyden ”lähtevä” pää, johon on sidottu jokin paino. Hyviä lähdeteoksia tähän taitomerkkiin ovat edellä mainitut: Olli Aulion Suuri retkeilykirja, Yrjö Karilas: Antero Vipunen ja Martta E. Ropponen: Solmukirja.


Merellä tarvitaan paljon köysiä mitä erilaisimpiin käyttötarkoituksiin. Tämä tarve on erityisen suuri purjealuksilla. Purjealuksilla köysiä ei tarvita pelkästään kiinnittäytymiseen ja ankkurointiin, vaan etenkin takilassa on kosolti köysiä. Itse asiassa purjealusta ei saa liikkumaan ilman köysiä. Tämän vuoksi on tärkeätä osata käyttää köysiä oikein. Liikuttaessa vesillä köysien tulee aina olla parhaassa mahdollisessa kunnossa. Köysien tulee olla heti käyttövalmiit, sillä merellä ei voi pysähtyä hetkeksi aikalisän ottamiseksi kuten maalla. Huonokuntoiset ja heikot köydet tulee siksi viipymättä korvata uusilla ja vahvemmilla.

Köysien paksuuksista:

– Pienen veneen kiinnitys- ja ankkuriköysien halkaisijan tulee olla 8–12 mm.

– Ison veneen kiinnitys- ja ankkuriköysien halkaisijan tulee olla 12–16 mm.

– Hinausköyden halkaisijan tulee olla millimetreissä 7 kertaa hinattavan veneen paino tonneissa.