Ohjelmauudistus2010/Johtajan kansio/Seikkailijat/Taitomerkit/Vastuullinen kuluttuja

PartioWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

VASTUULLINEN KULUTTAJA

Tavoitteena on, että seikkailija ymmärtää, että omien kulutustottumustensa merkityksen.

PÄÄTIN, ETTÄ KYLLÄ 12 -VUOTIAS PYSTYY. TARVITAAN SILTI GROOVIA.


1. Tutustu erilaisiin ympäristömerkintöihin ja niiden antamisperusteisiin.

2. Mieti miten eri tuotteiden valinta jo ostopäätöstä tehtäessä vaikuttaa tulevan jätteen määrään ja laatuun tai maailman nälänhätään.

3. Pohdi mitkä toiminnot kuluttavat kotona sähköä ja miten niiden kulutusta voitaisiin vähentää.

5. Tutustu kotiseutusi jätehuoltomääräyksiin ja kompostointiin ja suunnittele ja toteuta niiden mukainen lajittelusysteemi kololle, kotiin, kesämökille tai lippukunnan kämpälle.

6. Osallistu puiston, tienpätkän, metsikön tai ulkoilureitin siivoukseen.


Suoritusvihjeitä


1. Tietoa ympäristömerkinnöistä saa Suomen Standardoimisliiton kotisivuilta sekä Ympäristöministeriön sivuilta.

Askarrelkaa eri ympäristömerkit isoista pahvista kolon seinälle ja liittäkää mukaan pieni tietoisku merkistä. Jokainen saa valita lempimerkkinsä ja tehdä siitä itselleen rintamerkin rintamerkkikoneella, softislevystä tai askartelemalla cernit massasta . Rintanappikonetta voi kysellä lainaksi kunnan tai kaupungin nuorisotoimelta, partiotoimistolta tai seurakunnalta. Softista, Cernit massaa ja tarvittavat metalliosat pinssiä tai rintaneulaa varten voi ostaa askarteluliikkeistä.


2. Eko-ostajan opas löytyyKuluttajaviraston sivuilta.

Lisätietoja omien valintojen vaikutuksesta köyhiin maihin löytyy Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen kotisivuilta ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon verkkopalvelusta.

Käykää kaupassa vertailemassa erilaisia pakkauksia, esimerkiksi ennen retkelle lähtemistä. Jokainen voi etsiä yhden fiksusti pakatun ja yhden tuhlailevasti pakatun elintarvikkeen. Miettikää esim. hedelmätiskin luona miten pakkausjätettä voisi vähentää omilla valinnoilla. Ostakaa, valmistakaa ja pakatkaa mahdollisimman ympäristöystävälliset retkieväät.

Tutustukaa Reilun kaupan tuotteisiin ja periaatteisiin.

Tutustukaa ekologisen selkärepun käsitteeseen. Lisätietoa Opetusministeriön Keke -sivuilla ja Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilla. Ekologisen selkärepun avulla mitataan kiloina sitä luonnonvarojen määrää, jonka tuote on koko elinkaarensa aikana kuluttanut: raaka-aineet, käyttö ja jätteet. Ekologinen selkäreppu kertoo erilaisten päästöjen määrän, muttei niiden laatua.

Valmistakaa itsellenne ostoskassit tai painakaa valmiisiin kangaskasseihin (askartetarvikeliikkeestä) oma nimenne tai aiheeseen sopiva iskulause.

2. Älä osta jos voit lainata tai korjata! Ostaessasi valitse kotimaista, luomua tai Reilun kaupan tuotteita. Tutki ostamasi tuotteen elinkaari: mistä raaka-aineet tulevat, missä tuote on tehty, miten se on päätynyt sinulle ja minne se menee käyttösi jälkeen. Piirrä elinkaaresta kuva tai kaavio.

3. Jokaisessa sähkölaitteessa lukee paljonko se vie sähköä eli montako wattia tunnissa. Voit seurata sähkönkulutuksen muutosta kotona sähkölaskun avulla.

Teen listan energian/sähkönsäästövinkeistä. Teen listan perusteella energiansäästöstä muistuttavia liikennemerkkejä kololle. Energiansäästövinkkejä löytyy internetistä esim. Motivan ja sähkölaitoksien sivuilta.

Kerätkää sähkönsäästöpinnoja. Pinnan saan aina, kun katkaisen virran laitteesta, joka ei ole käytössä.

Selvittäkää, mitä on tuulivoima ja mistä saa tuulisähköä.

5. Jätehuoltomääräykset saa kunnan ympäristönsuojelusihteeriltä tai ympäristötoimistosta. Myös netistä löytyy useimpien kuntien ja kaupunkien jätehuoltomääräykset ja ohjeita kompostointiin hakusanoilla ”jätehuoltomääräykset” ja ”kompostointi”. Vinkkejä ja tietoa löytyy sivulta Paperinkeräys Oy:n kotisivuilta (www.paperinkerays.fi).

Lähdekirjallisuutta:

Telkänranta, Helena : Elävä planeetta : ratkaisuja maailman ympäristöongelmiin Tuominen, Kirsi: Kaikki kompostoinnista