Keiteleensolmu

PartioWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keiteleensolmu
Käyttö
Tyypillisin: kahden narun solmiminen väliaikaisesti yhteen
Teho: ?
Muut nimet
  • verkkosolmu
  • paalauskoneensolmu
Eng: Slipped overhand bend, slipped thumb knot
Erilaiset muunnokset
  • umpisolmukytky
Kuvat
Valmiina
Keiteleensolmu.jpg
Vaiheittain
Keiteleensolmu2.jpg

Käyttötarkoitus

Keiteleensolmua on käytetty ainakin kalaverkkojen solmimiseksi toisiinsa mutta se käy muihinkin tarkoituksiin missä halutaan solmia kaksi narua väliaikaisesti toisiinsa kiinni. Solmu pitää varsin hyvin myös märkänä, eikä esim. aaltojen tai verkkoon jääneiden kalojen aiheuttama nykiminen saa sitä helposti löystymään. Solmu voidaan helposti tehdä myös kuormitetun narun päähän. Se aukeaa ns. räjähtämällä, eli narun päät ovat irroituksen jälkeen suorina ja irti toisisstaan, valmiina uuteen solmuun saman tien. Toisin kuin lapinsolmussa tai vetolenkillisessä jalussolmussa, molemmat narut jäävät irroituksen jälkeen kahdenkäden otteeseen. Tästä on etua mikäli naru on edelleen kuormituksen alla. Vetolenkitön versio on Ashley book of knots:in mielestä jalussolmua vahvempi, mutta vetolenkillisen solmun lujuudesta on muutoin melko vähän tietoa saatavilla.

Mekaaninen paalauskone käyttää samaa solmua.

Solmu voidaan tehdä myös neljään naruun yhtä aikaa, esim. solmittaessa vaelluskenkien (tai luistinten) pitkät nauhat yhteen. Tällä tavalla kengät voi ripustaa kaulaan, olalle tai rinkkaan esim. kahlauksen ajaksi.

Solmiminen

Ota solmittavat narut huonompaan käteen, niin että kummankin irtopäät ovat saman mittaiset ja vierekkäin. Solmi vapaalla kädellä kumpaankin narunpäähän yhtäaikaa vetosolmu ja kiristä vetämällä vetosolmun lenkistä toiseen suuntaan ja kiintopäistä toiseen suuntaan.

Tarina

Kaksi käärmettä on vierekkäin. Käärmeet kiertävät krokotiilin ympäri mutta kroko puree keskelle kiinni ja vetää pesäänsä. Päät jäävät ulos.

Avaaminen

Ota kumpikin naru huonompaan käteen siten että solmu jää irtopäiden kanssa roikkumaan ilmaan. Vedä toisella kädellä irtopäistä napakasti. Mikäli solmu on erittäin kovaa kiinni, pidä kiinni molemmista kiintopäistä ja vain toisesta irtopäästä. Toista nykäys molemmille irtopäille.

Varo virheitä

Liian lyhyet irtopäät hankaloittavat avaamista. Solmun yksi hyvistä puolista on, että sitä on vaikea tehdä väärin (toisin kuin esim. jalussolmun kanssa).

Historia

Solmu on todennäköisesti hyvin vanha, mutta edelleen käytössä verkkokalastajilla kun verkot pitää laskea täysin kireälle, kuten esim. muikkuverkkojen kanssa toimitaan. Solmu on yksinkertaisuudestaan ja käyttökelpoisuudestaan huolimatta hämmästyttävän vähän tunnettu, mm. "solmuraamattu" Ashley book of knots tuntee täsmälleen saman solmun ainoastaan mekaanisen paalauskoneen tekemänä solmuna (#246) ja toteaa sen olevan hankala tehdä käsin tuohon tarkoitukseen.

Lähteet

  • Clifford W. Ashley: The Ashley book of knots, solmu #246. ISBN 978-0385040259