Ero sivun ”Gilwell-punos” versioiden välillä

PartioWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(kh, w)
(Lisätty tuntomerkki solmujen erottamiseen. Ensimmäinen linkki kuollut ja korvattu uudella, kaksi muuta on oikeasti osmonsolmun ohjeita ja siirretty oikeaan artikkeliin.)
 
Rivi 12: Rivi 12:


==Nimitys==
==Nimitys==
Woglista (englanniksi woggle) eli voglista tai PJ-osmarista puhutaan usein virheellisesti [[osmonsolmu]]na. Harjaantunut solmuntekijä huomaa kuitenkin heti, ettei kyseessä ole [[osmonsolmu]]. Eron huomaa parhaiten, kun tarkastelee solmuja ylhäältä päin. Joidenkin piirien PJ-kursseilla on kuitenkin käytetty woglin tekemisessä osmonsolmun ohjetta, joten osa kursseilla tehdyistä wogleista on oikeasti osmonsolmuja.
Woglista (englanniksi woggle) eli voglista tai PJ-osmarista puhutaan usein virheellisesti [[osmonsolmu]]na. Harjaantunut solmuntekijä huomaa kuitenkin heti, ettei kyseessä ole [[osmonsolmu]]. Eron huomaa parhaiten, kun tarkastelee solmuja ylhäältä päin. Josefiinansolmussa on neljä "kulmaa" ja osmonsolmussa viisi. Joidenkin piirien PJ-kursseilla on kuitenkin käytetty woglin tekemisessä osmonsolmun ohjetta, joten osa kursseilla tehdyistä wogleista on oikeasti osmonsolmuja.


Myöskään vakiintunut nimitys "woggle" ei ole täysin kirkas. Se nimittäin tarkoittaa mitä tahansa huivinholkkia. Siksi tästä nimenomaisesta woggle-tyypistä kannattaa käyttää nimeä '''Gilwell-wogli'''.  
Myöskään vakiintunut nimitys "woggle" ei ole täysin kirkas. Se nimittäin tarkoittaa mitä tahansa huivinholkkia. Siksi tästä nimenomaisesta woggle-tyypistä kannattaa käyttää nimeä '''Gilwell-wogli'''.  
Rivi 19: Rivi 19:


==Aiheesta muualla==
==Aiheesta muualla==
* [https://scoutmastercg.com/turks-head-knot-neckerchief-slide/ Ohje punoksen tekemiseen]
* [http://scoutweb.org/scouting/printwoggle.html Ohje punoksen tekemiseen]
* [http://www.animatedknots.com/turkshead/index.php Animoitu ohje, selkeä valokuva punoksen teon eri vaiheista]
* [https://www.youtube.com/watch?v=jOlbkSbbaSc Selkeä solmimisvideo]


[[Luokka:Partiopuku]]
[[Luokka:Partiopuku]]

Nykyinen versio 27. huhtikuuta 2024 kello 14.22

Termin Gilwell muut merkitykset löytyvät täsmennyssivulta.
Gilwoggle2.gif

Gilwell-punos on nahkainen josefiinansolmu, joka on kerrattu ja "kiepautettu" soljeksi. Suomessa nahkaista punosta saa huivissaan pitää partiojohtajien peruskurssin suorittanut henkilö.

Koulutuksen tunnus

Suoritettuaan partiojohtajien peruskurssin partiolainen voi käyttää Gilwell-punosta huivinsa sitomiseen. Tämä suomalainen käytäntö poikkeaa kansainvälisestä tavasta, jonka mukaan tätä saa käyttää vasta suoritettuaan partiojohtajien jatkokurssin eli Gilwell-kurssin ensimmäisen osan. Tämän takia ulkomaalaiset usein ihmettelevät, kuinka sellainen on 17-vuotiailla suomalaisilla, jotka eivät todennäköisesti vielä olisi voineet mainittua kurssiosaa suorittaa.

Historiaa

Gilwell-punoksen kerrotaan kehittäneen Bill Shankley -niminen nuori partiolainen tämän miettiessä Gilwell Parkin ohjelmaa. Hän tiesi partiolaisten Pohjois-Amerikassa käyttäneen boon doggles -nimellä kutsumiaan huivin pidikkeitä. Nimi johtui sanoista "dog bone", koiran luu – luu oli holkkien yleinen valmistusmateriaali. Shankley nimesi uuden huiviholkkinsa nimellä woggle, osittain muistuttamaan esikuvaansa "boon dogglea".

B-P kuvaili Gilwell-punosta tuliporan jousen jänteeksi. Kun se käytön jälkeen punottiin taas josefiinansolmuksi, se kulki aina partiojohtajan mukana.

Nimitys

Woglista (englanniksi woggle) eli voglista tai PJ-osmarista puhutaan usein virheellisesti osmonsolmuna. Harjaantunut solmuntekijä huomaa kuitenkin heti, ettei kyseessä ole osmonsolmu. Eron huomaa parhaiten, kun tarkastelee solmuja ylhäältä päin. Josefiinansolmussa on neljä "kulmaa" ja osmonsolmussa viisi. Joidenkin piirien PJ-kursseilla on kuitenkin käytetty woglin tekemisessä osmonsolmun ohjetta, joten osa kursseilla tehdyistä wogleista on oikeasti osmonsolmuja.

Myöskään vakiintunut nimitys "woggle" ei ole täysin kirkas. Se nimittäin tarkoittaa mitä tahansa huivinholkkia. Siksi tästä nimenomaisesta woggle-tyypistä kannattaa käyttää nimeä Gilwell-wogli.

Partiokirjallisuudessa woggle mainitaan ensimmäisen kerran Scouting for Boys -kirjan 14. painoksessa vuodelta 1929. Tätä edeltävässä painoksessa käytettiin termiä ring, "rengas".

Aiheesta muualla