Tulenteko

PartioWikistä
Versio hetkellä 13. maaliskuuta 2007 kello 13.16 – tehnyt Laimee (keskustelu | muokkaukset) (pieniä lisäyksiä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tulenteko on peruspartio- ja erätaito. Tuli tehdään esimerkiksi, kun sytytetään nuotio tai rakovalkea, kun lämmitetään saunan kiuas ja vesipata, tai vaikkapa vain kun sytytetään takkaan tuli. Kynttilän sytyttäminen on sytyttämistä, ei tulentekoa.

Tarvittavat välineet ja materiaalit

Tulen syttymiseen tarvitaan koulun kemian tunnilta tutut kolme elementtiä: lämpö, palava materiaali ja happi. Minkä tahansa näistä poistaminen tekee tulenteosta mahdotonta.

Erilaisia tulenteko- ja nuotion sytytystapoja

Tulen voi sytyttää yhdistämällä kaksi tulta eli käyttämällä esimerkiksi palavaa kiehistä tai soihtua tulen levittämiseksi myös sytytettävään nuotioon. Tulen voi sytyttää myös lämmön avulla esimerkiksi käyttämällä suurennuslasin linssin fokusta apuna auringonsäteiden keskittämiseksi sytytettävään materiaaliin. Kolmas tapa on aikaansaada tuli kipinän avulla esimerkiksi tulusraudasta. Neljäs keino on johtaa sähkövirtaa esimerkiksi laattaparistosta teräsvillaan, jolloin teräsvilla alkaa hehkua ja sytyttää palavan materiaalin.

Iltanuotioilla erilaiset kaukolaukaisimet ja yllättävät sytyttämistavat tuovat ohjelmaan jännittävyyttä. Kaukolaukaisimen voi rakentaa sytytyslangasta, jota pitkin tuli kulkee tai nuotion sisään voi rakentaa sytytysmekanismin, jota ohjataan esimerkiksi siiman tai rautalangan avulla.

Tulentekoseremonioita ja loitsuja

Iltanuotiolla tulenteko on usein ohjelmanumero. Nuotiomestari voi lausua: ”Syty nuotio, pala nuotio, valaise ja lämmitä meitä”.

Englanninkielinen vastine on laulaa: Fire's burning, fire's burning. Draw nearer, draw nearer. In the gloaming, in the gloaming. Come sing and be merry.”

Erilaisia tulia

Erilaisia tulisijoja

Ei ole sama, mihin tulen tekee, vaan tulentekopaikka pitää aina valita tarkoituksen ja turvallisuuden mukaan. Tulentekopaikkaa kutsutaan tulisijaksi.

Keittotulia

Osa tulista on tarkoitettu ruuan valmistamiseen. Nuotion lisäksi tarvitaan joitain varusteita ruuan laittamista varten.

Turvallisuus tulenteossa

Avotulen teko maastoon ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Metsäpalovaroituksen aikana lupakaan ei riitä, silloin avotulta ei saa tehdä. Tulta tehdessäsi huomioi, että paikka on paloturvallinen, eikä tuli voi levitä ympäristöön maata pitkin, turpeen sisään tai yläpuolelta. Turvallisuusasioiden perusteet löydät Suomen Partiolaisten turvallisuusohjeesta, tulen käsittelyyn liittyvistä kohdista.

Tulentekoon liittyviä suorituksia

Nuotiomestari-taitomerkki
  • Tulentekijä-taitomerkki, kisälli- ja mestaritaso
  • Nuotiomestari-taitomerkki
Partiowiki logo.png
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa PartioWikia laajentamalla artikkelia. Harkitse myös voisiko tämän mallineen vaihtaa johonkin kuvaavammista tynkämallineista.