Haikki

PartioWikistä
Versio hetkellä 18. heinäkuuta 2008 kello 01.19 – tehnyt Aake (keskustelu | muokkaukset) (→‎Onnistunut haikki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

<scoutdict>69</scoutdict> Vaelluksen pikkuveli tai -sisar, jonka nimi tulee vaellusta tarkoittavasta englanninkielen sanasta hike. (ei kuitenkaan liene suositeltavaa laittaa leirin varusteluetteloon mainintaa ”juomapullo hikeä varten”...)

Haikki voidaan järjestetään tyypillisesti leirin yhteydessä, jolloin tehdään alle kolmen yön retki leirialueen ulkopuolelle. Tyypillisesti haikki on yhden tai kahden yön retki, tosin päiväretkeäkin voi nimittää haikiksi. Yleensä leirille mukaan pakatuista varusteista valtaosa jää haikin ajaksi leiriin.

Haikin rastien aiheet voivat liittyä leirin ohjelmaan, esimerkiksi osia leirillä suoritettavasta taitomerkistä voidaan suorittaa haikki-reitin varrella. Haikki ei ole partiotaitokilpailu eikä riihitys, sen rasteilla ei siis yleensä mitata osallistujien taitoja (ainakaan tosissaan).

Haikin etenemistavat

Vartio saapumassa vesihaikin yörastille

Haikki voidaan toteuttaa samoilla liikkumistavoilla kuin vaelluskin. Yleisimmin kai liikutaan jalan. Se on yleensä helpoin toteuttaa, koska se ei vaadi juurikaan normaalista leirivarustuksesta poikkeavia varusteita.

Muita käytettyjä tapoja ovat mm. melonta, hiihtäminen, pyöräily ja ratsastus. Näitä voidaan (ja kannaatin, mikäli se on mahdollista) yhdistää: esim. jokin etappi tai päivä edetään kanooteilla ja sitten jatketaan jalan.

Varusteet

Yleensä haikille valmistautumisen yhteydessä, osana haikkikäskyä tai muulla tavoin, annetaan henkilö- ja vartiokohtainen varusteluettelo. Haikille lähtijöiden kokemustaso määrää luettelon kattavuuden: kokeneelle riittää maininta tyyliin "'normaali haikkivarustus ja lisäksi ongenkoukku'", kokemattomalle luetellaan tarvikkeet tarkemmin.

Yleisiä, lähes kaikilla haikeilla tarvittavia henkilökohtaisia varusteita ovat kompassi (jollei henkilö- niin ainakin vartiokohtaisena), kynä, paperia, sadeasu, wc- paperia 1-2 käyttökertaan, laastaria, energianaposteltavaa (näkkileipää, rusnoita, pähiköitä tms.), raikkaalla ja puhtaalla vedellä täytetty juomapullo sekä makuupussi tai muu henkilökohtainen yöpymisväline (mikäli haikki sisältää yöpymisen).

Vartio tarvitsee karttalaukun (tai muun kartan kostumiselta suojaavan pussin), ensiapuvälineet (ainakin rakkojen hoitoon kannattaa varautua), vartiokohtaisen ruuan, mahdollisesti rahaa ja majoite. Vartiokohtaiset varusteet jaetaan mahdollisimman tasapuolisesti ja jäsenten voimat huomioon ottaen vartion jäsenten kannettavaksi.

Valmistautuminen

Haikin aikana tarvitaan monia partion perustaitoja, mm. suunnistamista ja kartanlukutaitia, varusteiden pakkaamista, ensiapua, kävelytekniikkaa jne. Näitä tulee harjoitella pitempään, aloittaen hyvissä ajoin ennen haikkia.

Varsinainen haikkiin valmistautuminen alkaa jo alkamispäivää edeltävänä iltana. Haikki voi olla monella tapaa raskas, joten hyvä yöuni antaa hyvät mahdollisuudet miellyttävään kokemukseen. Hyvä yöuni helpottaa myös ajatusten pitämistä kirkkaana ja, silloin kun se on tarpeen, myös vaativaan tilanteeseen keskittymistä.

Hyväksi havaittu keino rakkojen ennaltaehkäisyyn on aloittaa haikki pestyillä jaloilla ja puhtailla sukilla.

Elintarvikkeet

Onnistunut haikki

Suurin osa niistä vinkeistä, jotka edistävät onnistunutta haikkia, ovat samat kuin muussakin maastossa etenemisessä. Lyhyesti koottuna ne ovat:

  • juo riittävästi. Riittävä nesteytys on kaiken liikumisen a ja o. Ensisijainen juoma on puhdas vesi. Mahdollisesti erilaisia urheiluun tarkoitettuja juomia voi käyttää muttei kuitenkaan hiilihappopitoisia ns. "energiajuomia". Hiilihappo ei tee hyvää vaeltajan vatsassa.
  • liiku oikealla nopeudella. Nopeuden määrää maasto, matkan pituus, kantamukset ja matkalla olijat
  • rytmitä eteneminen oikein. Tauko antaa mahdollisuuden kerätä voimia ja ihailla mahdollisia maisemia. Tarkoitus ei ole juosta reittiä läpi, vaan nähdä myös ympärille. Jokaisella tauolla ei kannata kuitenkaan purkautua maastoon: puuta vasten nojaaminenkin mahdollistaa lyhyen palautumisen.
  • syö oikein. Ruokatauko on mahdollisesti ruokarastilla tai se voidaan pitää jossain sopivassa tilanteessa. Tauolla tulee mahdollistaa riittävä ruuan tasautuminen - ruuan sulattaminen vie omat voimansa ja vie oman aikansa.
  • huolehdi mielialasta. Tämä on jokaisen jäsenen mutta etenkin vartionjohtajan tehtävä. Yksi keino (jonka sopivuus kuhunkin tilanteeseen voi olla vaikea arvioida) on esim. tehdä edetessä erilaisia sanaleikkejä ja -tehtäviä.

Haikkivartion johtajan on hyvä muistaa ainakin nämä asiat:

  • huolehdi omasta ja vartion jaksamisesta: muistuta juomisesta ja tauota oikein
  • tarkkaile ilmapiiriä: joskus väsyneet ihmiset aiheuttavat toisilleen mielipahaa. Yritä löytää positiivinen ulospääsy lukkiutumassa olevin tilanteisiin
  • ole inhimillinen mutta säilytä kylmä harkintakyky silloin, kun sitä tarvitaan. Esim. suunnistus onnistuu hyvin harvoin ryhmäkeskustelujen ja äänestysten kautta. Siinä tarvitaan rohkeutta ja päättäväisyyttä.

Onnistuneen haikin suunnittelussa tulee ottaa huomioon ainakin seuraavia seikkoja:

  • haikkireitti soveltuu haikille lähtijöille maaston ja pituuden suhteen. Vartio kulkee, vähän maastosta riippuen, noin kolme kilometriä tunnissa. Päivään ei kannata sisällyttää 15 kilometriä pitempää kulkemista, monesti kymmenenkin on jo paljon.
  • reitti ei ole pelkkää kulkemista, vaan se sisältää työtä myös aivoille. Tämä onnistuu joko tehtävärastien tai annetun pohdintatehtävän muodossa.
  • suunnittelussa kannattaa olla rohkea: voisiko jonkin asian tehdä eri tavalla kuin aikaisemmin? Tämä antaa uutta mielenkiintoa "kaiken näkeneelle ja kokeneelle" haikinkiertäjälle. Esim. reitille sijoitettu rasti jonkun paikallisen kotimuseossa tai navetassa voi olla aikamoinen elämys. Tai reitin kulkeminen kaupungin läpi ja tehtävärasti on vaikka torilla.
  • keksi haikille teema, jos mahdollista. Voi olla mukavampi kiertää reittiä "uudisraivaajana" tai "intiaanina", teemaan liittyviä tehtäviä tehden.

Haikkitehtävät

Monissa partioyhteisöissä haikkiin on pyritty liittämään palvelutehtävä.

Haikkia varten voi myös antaa tehtävän, jota tehdään matkan aikana. Se voi olla keskustelu- tai pohdintatehdätävä, haikkipäiväkirja, valokuvaustehtävä, haastattelu jne. Tehtävä voi olla myös vartiolle annettu puukapula tai -keppi: siihen vartio voi matkan aikana tehdä merkintöjä ja koristuksia vuolemalla tai muulla tavoin. Tai intiaani- haikilla se voi olla pala nahkaa, johon tehdään haikkipäiväkirja ja mahdolliset rastitehätvien vastaukset.

Vartiohenki

"Seikkailusopimus", etenemisperiaatteet

Turvallisuus

Lähteitä

Partiowiki logo.png
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa PartioWikia laajentamalla artikkelia. Harkitse myös voisiko tämän mallineen vaihtaa johonkin kuvaavammista tynkämallineista.